Burn out of chronische oververmoeidheid
3 oktober 2015
Koolhydraatarm recept
12 juli 2016

Het koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarm dieet

Misschien heb je er weleens eerder van gehoord; het koolhydraatarm dieet. Waarom lukt afvallen met het koolhydraatarm dieet beter dan met het vetarme dieet? Hoe werkt het koolhydraatarm dieet? En is het koolhydraatarme dieet wat voor jou?

We eten en drinken dagelijks om energie te krijgen; soms wel meer dan nodig. Misschien zijn we daarom te zwaar worden. Steeds vaker kunnen er vage klachten (zoals allergieën, intoleranties, opgeblazenheid en oververmoeidheid) ontstaan die het dagelijkse leven belemmeren. Door het hebben van overgewicht is het risico op het krijgen van diabetes type 2 vergroot.

Voorheen werd gedacht dat we allemaal zwaarder werden door het consumeren van vetten. Integendeel is waar.
De grote hoeveelheid koolhydraten is onze voeding heeft hier voor gezorgd!

Het onderzoek in een ziekenhuis in Boston laat de verschillen zien tussen deelnemers die het koolhydraatarm dieet volgden vergeleken met het vetarme dieet.

Grafiek bij koolhydraatarm dieet onderzoek

Opvallend was dat groep S1 die het koolhydraatarme dieet volgde veel gemakkelijker gewicht verloor dan groep S2 met het vetarme dieet.

Te veel koolhydraten in de voeding belemmert vetverbranding

De voeding die we innemen kunnen we opsplitsen in vier energie groepen: de koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol. Het lichaam krijgt snel energie (om te bewegen, werken, etc.) door als eerste de koolhydraten te gebruiken. Dit is ook de reden waarom topsporters veel koolhydraten gebruiken; ze hebben snel weer energie om te presteren. Doordat we zoveel koolhydraten in ons voeding hebben (zoals pasta, brood en suikerrijke tussendoortjes) raakt de koolhydraatvoorraad niet op. Hierdoor gaan het lichaam niet over op de vetverbranding.

Koolhydraten zorgen voor snelle energie, eiwitten en vetten voor langdurige energie

Koolhydraten zorgen voor snelle energie. Wel kunnen ze de suikerspiegel verstoren. Door pieken en dalen kunt u snel weer trek krijgen. Anderen kunnen last hebben van een energiedip. Daarentegen zorgen eiwitten en vetten voor langdurige energie. Ze verzadigen en zorgen dat u een lange tijd geen honger of trek heeft. Bovendien beïnvloeden ze de suikerspiegel niet.

two-meals-less-carbs-high-carbs koolhydraatarm dieet

In deze grafiek ziet u dat een koolhydraatarm maaltijd uw bloedsuiker stabiel houdt. De koolhydraatrijke maaltijd geeft daarentegen veel schommelingen.

Test het zelf met een ontbijt!

Je kunt zelf testen wanneer u sneller trek krijgt.
Neem op dag 1 een schaaltje magere yoghurt naturel met twee stuks fruit als ontbijt (laag in vet, hoog in koolhydraten). Noteer hoeveel uur later je weer trek krijgt.
Op dag 2 neemt je een boerenomelet zonder brood (hoog eiwitten en vetten, laag koolhydraten). Deze maak je door drie eieren te klutsen en de fijngesneden groenten (zoals paprika, ui en prei) toe te voegen. Voeg olie toe in de koekenpan en bak de omelet aan twee kanten gaar. Noteer ook deze keer wanneer je trek krijgt.
Waarschijnlijk zul je langer gevuld zitten met de boerenomelet, terwijl deze nagenoeg evenveel calorieën bevat als de yoghurt met fruit. Door de eiwitten en vetten bent je langer verzadigd en verlang je minder snel naar een tussendoortje.

Het koolhydraatarme dieet bevat veel pure voedingsmiddelen, zonder toevoegingen

Het koolhydraatarm dieet bestaat voornamelijk uit vlees, vis, gevogelte, ei, noten, zaden, groenten, fruit (een beetje) en water. Dit zijn pure voedingsmiddelen, zonder toevoegingen. Een beetje zuivel (afhankelijk van welke soort) is ook toegestaan. Ze bevatten veel minder koolhydraten of suikers dan de voeding die we gewend zijn. Koolhydraatrijke producten, zoals brood, aardappelen, koeken, frisdrank en alcohol belemmeren het afvallen alleen maar. Deze dienen dan ook beperkt te worden.

koolhydraatarm dieet

Doordat de diëtist je voeding analyseert, krijg je inzicht in hoeveel koolhydraten je dagelijks inneemt

Behalve met het koolhydraatarme dieet kun je ook afvallen met het koolhydraatbeperkte dieet. Deze is minder streng en daardoor misschien makkelijker vol te houden. De diëtist van ’t Keuze Dieet is specialist op het gebied van het koolhydraatarme dieet. Zij analyseert graag je voeding. Samen met je kijkt zij welke veranderingen ervoor kunnen zorgen dat je wel gewicht verliest. Deze zijn passend bij jouw leefgewoontes.

Dietistenpraktijk 't Keuze Dieet Haarlem en Heemstede dietist sportdietist
                                      Voor iedereen een passende keuze!

Bel  naar 06 17403165 voor het maken van een afspraak of stuur een email via de onderstaande button.

Maak een afspraak!

Meer blogs?

Test nu of je verslaafd bent aan koolhydraten!

Gelijk aan de slag met een koolhydraatarm recept

Ervaringsdeskundige en diëtist Janna van ’t Keuze Dieet vertelt haar ervaring over het koolhydraatarm dieet