Overgewicht
6 februari 2015
Te hoog cholesterol
6 februari 2015

Voeding bij diabetes

Voeding bij diabetes

Dat de juiste voeding bij diabetes belangrijk is om de bloedsuiker te normaliseren is een feit. Onze voeding bestaat behalve uit eiwitten en vetten, namelijk ook uit koolhydraten (zogenaamde suikers) die de bloedsuiker kan beïnvloeden. Om weer een normale nuchtere bloedglucose te krijgen, is het van belang om uw voeding door de diëtist te laten beoordelen. Met een paar kleine aanpassingen kunt u al veel winst behalen!
Hieronder worden de verschillende soorten diabetes beschreven.

Voeding bij diabetes

Diabetes type 1 en 2 (suikerziekte)

Diabetes mellitus is een chronische aandoening waarbij het glucosegehalte in het bloed verstoord is. De oorzaak hiervan is een tekort aan insuline of een verminderde werking van insuline (insulineresistentie). De diëtist kan u begeleiden met uw dieet. Welk dieet u nodig heeft, hangt af van welke soort diabetes u heeft en natuurlijk uw persoonlijke voorkeuren. Diabetes type 2 kan in veel gevallen worden voorkomen door af te vallen.

Diabetes Type 1
Bij diabetes type 1 wordt er helemaal geen insuline meer geproduceerd. Dit gebeurt meestal op jonge leeftijd. De rest van uw leven dient u insuline in te spuiten.
Bij diabetes type 1 ontstaan de klachten meestal binnen enkele weken tot maanden. De eerste verschijnselen zijn: veel plassen, dorst, vermagering en/of extreme vermoeidheid.

Diabetes Type 2
Diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) komt tegenwoordig steeds vaker voor bij jongere mensen. De alvleesklier werkt nog wel, maar de lichaamscellen reageren slecht op insuline. Vooral bij overgewicht zijn de cellen vaker minder gevoelig voor insuline (insulineresistentie). Oorzaken van dit type diabetes zijn erfelijke aanleg, overgewicht en een ongezonde leefstijl. De aandoening wordt vaak bij toeval ontdekt. Dit is gevaarlijk, omdat diabetes op de lange duur tot ernstige complicaties kan leiden.

De klachten bij diabetes type 2 zijn sluipender dan bij type 1: je kunt diabetes krijgen zonder dat je het in de gaten hebt. Soms heb je wel klachten: veel plassen, droge mond, dorst.

Zwangerschapsdiabetes
Vrouwen zonder diabetes kunnen tijdens de zwangerschap diabetes ontwikkelen. Dat staat bekend als ‘zwangerschapsdiabetes’. Voor de gezondheid van moeder en kind is het belangrijk een goede bloedglucosespiegel te hebben. Dat geldt zowel voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes als vrouwen die voor de zwangerschap
al diabetes hadden. Daarom is het belangrijk om gelijk als zwangerschapsdiabetes geconstateerd is uw voeding na te laten kijken door een diëtist. Dit kan complicaties tijdens de zwangerschap voorkomen.

Ketenzorg
Met huisartsen en praktijkondersteuners werk ik multidisciplinair samkcoetzen in de ketenzorg (KCOETZ diabetes). Als u diabetes heeft, kunt u door uw huisarts of praktijkondersteuner doorverwezen worden voor dieetadvies en – begeleiding. Doordat we zo nauw samenwerken, kan ik ook uw bloedwaarden en medicatiegebruik volgen, waardoor ik u optimaal kan begeleiden.

Wil u weten welke voeding bij diabetes geschikt is?

Maak dan een afspraak en bel  naar 06 17403165 voor het maken van een afspraak of stuur een email via de onderstaande button.

Maak een afspraak!