Ondergewicht en ondervoeding
6 februari 2015
Voedingsallergie en intolerantie
6 februari 2015

Voeding bij maag en darmklachten en PDS

Voeding bij maag en darmklachten

Maag en darmklachten kunnen een belemmering vormen in uw dagelijkse leven. Klachten als buikpijn, obstipatie, diarree en hierdoor oververmoeidheid komen geregeld voor. Hieronder staan diverse klachten kort beschreven en welke voeding bij maag en darmklachten gebruikt kan worden om de klachten te verminderen.

Voeding bij maag en darmklachten

Chronische obstipatie
Wanneer de ontlasting erg hard en pijnlijk (obstipatie) wordt en vaak wegblijft, zal de diëtist u begeleiden naar een optimale samenstelling van de voeding. Er zal ook aandacht worden besteed aan lichaamsbeweging, leefstijl, toiletgebruik en ontspanning.

Coeliakie
Bij een glutenintolerantie (coeliakie) kan ook de opname van andere voedingsstoffen verstoord zijn. Naast de adviezen over het uitvoeren van een glutenvrij dieet in het dagelijks leven en in bijzondere situaties, zal er ook
aandacht zijn voor de algehele voedingstoestand.

Colitis ulcerosa en Ziekte van Crohn
Ontstekingen in de dikke darm (colitis ulcerosa) of de dunne darm (ziekte van Crohn). De opname van voedingsstoffen kan sterk verminderd zijn, waardoor u afvalt en tekorten kunt krijgen. De voeding kan aangepast worden tijdens de verschillende fasen van het ziekteproces. Dit varieert van een geheel vloeibare voeding tot weer normaal. Zo kunt u in een zo optimaal mogelijke voedingstoestand blijven met zo min mogelijk klachten.

Lactose intolerantie
Wanneer melksuiker (lactose) niet goed verteerd wordt in de darmen, kan dat veel buikklachten veroorzaken. De diëtist zal met u doornemen hoe u een volwaardig voedingspatroon kunt bereiken. Aangezien lactose niet alleen in voeding voorkomt, zal de diëtist ook samen met u kijken welke andere producten mogelijk uw klachten verergeren, zoals medicijnen.

Peuterdiarree
Langdurige diarree bij kinderen in de peuterleeftijd kan uiteindelijk ook problemen geven bij de groei. Daarom zal de diëtist samen met u en uw kind kijken hoe de klachten verminderd kunnen worden door aanpassing van de voeding, waarbij de volwaardigheid van de voeding zeer belangrijk is.

Prikkelbaar darm syndroom of IBS (Irritable Bowel Syndrome)
Uw darmen kunnen pijnlijk en heftig reageren op voedingsmiddelen, soms in combinatie met stress en mogelijk andere factoren. U kunt zeer regelmatig last hebben van onder andere een opgeblazen gevoel, rommelingen in uw buik, diarree of juist obstipatie. Ik kan met u onderzoeken hoe u op bepaalde suikers en vezels reageert en welke voeding dan het beste bij u past om zo min mogelijk klachten te krijgen. Meer informatie over een effectieve behandeling bij PDS kun je hier vinden op mijn website van PDS coaching.

Wil u u weten welke voeding bij maag en darmklachten helpen? Maak dan een afspraak en bel  naar 06 17403165 voor het maken van een afspraak of stuur een email via de onderstaande button.

Maak een afspraak!