Voeding bij maag en darmklachten en PDS
6 februari 2015
Voeding rondom zwangerschap
3 oktober 2015

Voedingsallergie en intolerantie

Voedingsallergie en intolerantie

Op deze pagina vindt u meer informatie over een voedingsallergie en intolerantie. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen een voedingsallergie en intolerantie. U vindt het hieronder.

voedingsallergie en intolerantie

Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en intolerantie (oftewel niet-allergische voedselovergevoeligheid).

Als de arts of allergoloog vaststelt dat er sprake is van voedselovergevoeligheid, is een verwijzing naar een diëtist gewenst. De diëtist geeft aan hoe bepaalde voedingsmiddelen kunnen worden vermeden zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.

Veel voorkomende allergieën zijn: een koemelk allergie, pinda allergie, noten allergie, allergie voor vis, schaal- en schelpdieren, soja allergie, tarwe allergie en een allergie voor roosfruit (zoals appel en perzik).

Voedingsallergie
Bij een allergie speelt het immuunsysteem een belangrijke rol. In normale omstandigheden beschermt dit systeem ons tegen lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën (antigenen) door antistoffen te produceren.

Een voedselallergie is een reactie op een onschadelijk voedingseiwit. In bepaalde omstandigheden gaat het immuunsysteem het eiwit zien als een indringer. Dit eiwit wordt dan een allergeen genoemd. Bij het eerste contact met dit eiwit zal het afweersysteem antistoffen gaan produceren. In deze fase treden er nog geen klachten op. Pas na een volgend contact met het allergeen eiwit zijn die er wel, zelfs bij de kleinste hoeveelheid voedsel.

Aan de hand van een bloed- en/of huidtest kan er gekeken worden waar iemand allergisch voor is.

De klachten zijn persoonsgebonden en gaan van zeer mild tot zeer ernstig. Ze zijn beperkt tot één symptoom of een verzameling van symptomen. Meestal verschijnen de klachten binnen de 15 à 20 minuten na de consumptie van het allergeen.

Allergische klachten kunnen zich uiten via:

• de luchtwegen: hoesten, piepende adem, kortademig, pijn op de borst, benauwd, vernauwde keel, hese stem, waterige ogen, niezen, verstopte neus, lopende of jeukende neus

• de huid: uitgebreide roodheid, uitslag over hele lichaam, zwelling tong/lippen, jeuk

• maag en darmen: braken, diarree, slikproblemen, misselijkheid, pijn, krampen

• de hersenen: angst, hoofdpijn, metaalsmaak

• het hart: bleke of blauwe huid, zwakke pols, duizeligheid, verwardheid, shock, bewusteloosheid

De 14 meest voorkomende allergenen in voedingsmiddelen zijn: ei, lupine, melk, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, tarwe, vis en weekdieren.

Er bestaat geen geneesmiddel voor een allergie. De enige manier om een allergische reactie te voorkomen, is het voedingsmiddel dat de reactie uitlokt strikt vermijden. Die dietist kan u helpen bij het opsporen van een allergie en het opvolgen van het daar bij horende dieet.

Voedselintolerantie
Er zit een groot verschil tussen een voedselallergie en intolerantie. Bij een voedselintolerantie speelt het immuunsysteem van het lichaam namelijk geen rol; andersom geldt dit wel.

Een voedselintolerantie wordt veroorzaakt door:

• een tekort aan een bepaald enzyme in het lichaam zoals bij lactose intolerantie

• een tekort aan een transporteiwit in de darmen zoals bij fructose intolerantie

• door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine

• door additieven die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen zoals kleurstoffen

De klachten die optreden komen meestal geleidelijk. Ze zijn van dezelfde aard als de klachten van een voedselallergie. Over het algemeen zijn ze minder ernstig. De klachten zijn persoonsgebonden en gaan van zeer mild tot zeer ernstig. Ze zijn beperkt tot één symptoom of een verzameling van symptomen.

Klachten uiten zich via:

• de luchtwegen: hoesten, piepende adem, kortademig, pijn op de borst, benauwd, vernauwde keel, hese stem, waterige ogen, niezen, verstopte neus, lopende of jeukende neus

• de huid: uitgebreide roodheid, uitslag over hele lichaam, zwelling tong/lippen, jeuk

• maag en darmen: braken, diarree, slikproblemen, misselijkheid, pijn, krampen

• de hersenen: angst, hoofdpijn, metaalsmaak

• het hart: bleke of blauwe huid, zwakke pols, duizeligheid, verwardheid, shock, bewusteloosheid

Voor de behandeling van een voedselallergie en intolerantie starten we met een eliminatiedieet. Daarna herintroduceren we de voedingsstof. Zo bepalen we de grenswaarde.

Wilt u uw klachten verminderen? Of heeft u een vraag over een voedingsallergie en intolerantie?

Maak dan een afspraak en bel  naar 06 17403165 voor het maken van een afspraak of stuur een email via de onderstaande button.

Maak een afspraak!